Tuesday, August 28, 2012

Resepi Rempah Kari





Rempah Kari Daging/Ayam

Bahan-bahan:
5 camca besar biji ketumbar
1 camca teh jintan manis
1/2 camca teh jintan putih
1 batang kayu manis.
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
10 tangkai cili kering
3/4 serbuk kunyit.

Cara-cara.

  • Cuci semua bahan kecuali serbuk kunyit ,jemur hingga kering.
  • Goreng tanpa minyak hingga wangi,kisar hingga halus. 
  • Tambahkan serbuk kunyit, gaul rata dan simpan dalam bekas kedap udara.

REMPAH KARI IKAN.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 camca besar ketumbar biji
1 camca teh jintan manis@kasar
1/2 camca teh jintan putih@halus
1/2 camca teh lada hitam
15 tangkai cili kering
3/4 camca teh serbuk kunyit

CARA MEMBUATNYA :-)
  • Cuci semua rempah2 diatas kecuali serbuk kunyit. Jemur hingga kering, goreng tanpa minyak hingga harum. Kemudian kisar halus. Tambah serbuk kunyit dan gaul rata. Simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian..

Di Petik dari  Dapur Tanpa Sempadan

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...