Kebetulan minggu cuti sekolah so adalah sedikit masa memasak untuk anak-anak, resepinya simple jer,
Bahan-bahan :
Tepung gandum 300 gram
4 biji kentang sederhana besar
1/2 labu bawang besar
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
3 camca sedang serbuk kari daging
1 camca besar majerin.
2 ketul ayam (isi sahaja)
Cara-cara :
Bahan-bahan :
Tepung gandum 300 gram
4 biji kentang sederhana besar
1/2 labu bawang besar
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
3 camca sedang serbuk kari daging
1 camca besar majerin.
2 ketul ayam (isi sahaja)
Cara-cara :
- Tumis bawang merah, bwg putih hingga kuning, masukkan pes serbuk kari., masak hingga berbau wangi.
- Masukkan ayam yang di potong kecil-kecil dan kentang yg di potong dadu. Masak hingga kentang empuk dan biarkan sejuk.
- Untuk doh,panaskan periuk/kuali , masukkan majerin, masak hingga cair, biar sejuk.
- Campurkan marjerin dengan tepung, gaul rata.
- Masukkan air yg di campurkan dengan sedikit garam, sedikit demi sedikit, hingga menjadi doh yang lembut dan mudah di canai.
- Canai doh hingga nipis, masukkan inti dan goreng.
Selamat Mencuba , resipi boleh diubah suai mengikut citarasa masing-masing.
0 comments:
Post a Comment