Tuesday, March 20, 2012

Asam Pedas Daging





Resepi ini umie ambil dari buku 1 hari 1 Resipi... sedap sangat rasanya.. tak rugi beli buku ni..berbaloi-baloi,Ini adalah resepi pertama yang umie cuba dari buku ini..Balik kerja teus buat kebetulan bahan-bahannya semua ada....lepas buat kerja rumah apa yang patut, mengadap laptop pulak untuk siapkan assignment,  sambil-sambil buat assignment yang nak dihantar hujung minggu ni umie post kan resepi yang umie masak hari ini. 

Di sini umie kongsikan resepinya, Umie gunakan bahan-bahan separuh daripada resepi sebenar.

Bahan A :

10 tangkai cili kering.
6 biji bawang merah.
3 ulas bawang putih.
1.5 inci halia
3 batang serai.
1.5 inci lengkuas.
3 biji buah keras.
Sedikit belacan (Umie tak guna pun).

Bahan B

500gram daging.
7 helai daun limau purut.
1 pokok daun ketumbar.
2 biji tomato.
2 cawan air
1 cawan air asam jawa.
3 sudu makan minyak masak.
Garam

Cara-cara :


  1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga garing.
  2. Masukkan daging dan biar hingga pecah minyak semula.
  3. Masukkan air asam jawa. Biar seketika masukkan air.
  4. Didihkan hingga daging empuk.
  5. Masukkan daun limau purut dan tomato.
  6. Angkat dan hidangkan, hias dengan daun ketumbar.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...