Saturday, December 15, 2012

Talam Suji



I get this recipe from myresipi.com....i try this for the first time and i can make it.i'm so happy...
Thanks  a lot to the owner of the recipe. My children really like it..thank you so much..

Bahan-bahan :

Lapisan bawah:
1 1/2 cawan tepung suji.
4 cawan santan pekat.
¾ cawan gula (saya guna ½ cwn je)
Sedikit garam dan pewarna kuning.

Lapisan atas :

4 cawan santan pekat (saya guna  kurang pekat)
2 sudu besar tepung kastard
1 cawan tepung gandum.
3 sudu besar gula.
1 cawan gula merah.

Cara-cara :

1.       Sediakan periuk pengukus dengan mendidihkan air
2.       Sementara menunggu air periuk pengukus mendidih masukkan semua bahan lapisan bawah  dalam periuk. Kacau rata dengan api perlahan hingga pekat.
3.       Masukkan bahan yang telah pekat ke dalam loyang pengukus dan kukus selama 20 minit.
4.       Masukkan bahan lapisan atas dan buat seperti langkah 1 - 3
       Apabla telah masak, biarkan sejuk, potong dan hidangkan






0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...