Saturday, September 1, 2012

Koleksi Resepi

Talam Keladi.

Bahan-bahan (Loyang 10 x 10 cm)

Bahagian Atas:
2 cawan gula pasir.
4 cawan santan pekat.
3 helai daun pandan.
2 cawan tepung gandum.
1 biji telur.
1 st garam.
1st pewarna ungu.

Bahagian Bawah:
4 cawan santan cair.
2 cawan tepung beras.
1 cawan keladi dadu siap direbus.
1 biji telur.
1 st garam.

Cara-cara :

1. Untuk bahagian atas

 Satukan santan pekat, gula pasir dan daun pandan, Jerang atas dapur dengan api perlahan hingga
 menggelegak. Tutup api biar sejuk betul
 Setelah sejuk masukkan tepung pukul rata  dan masukkan telur yang dipukul ringan dengan garam.
 Kacau rata , kemudian tapis dan campurkan pewarna ungu.

2. Untuk bahagian bawah
   Bancuh tepung beras dengan santan cair dan telur pukul ringan dengan garam dan dikacau rata, tapis dan
   masukkan dalam periuk, jerang dengan api perlahan dan kacau selalu supaya tidak bergentel.
   Setelah pekat masukkan keladi dadu dan kacau rata.
   Tuang ke dalam loyang yang siap dialas dengan plastik 14" x14",ratakan adunan dan  kukus selama 5 minit.
   Tuangkan bahagian atas perlahan2 dan kukus semula, dalam masa 10 minit buka tudung kukus dan lap di
    atas kuih dengan kertas tisu dan kukus semula selama 15.  minit. Penutup pengukus mesi di bungkus
    dengan kain dan kukus dengan api perlahan.



0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...