Thursday, March 15, 2012

Apam Pisang

Gambar 1
Gambar 2
Apam pisang sangat mudah untuk disediakan di sini umie sertakan resepinya..

Bahan-bahan:

6 biji pisang bersaiz besar
1.5 cawan tepung gandum
1 sudu teh tepung penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
3 sudu makan gula

Cara-cara:

1. Lenyekkan pisang emas dan masukkan gula
2. Gaul rata tepung gandum, soda bikarbonat dan tepung penaik.
3. Campurkan pisang dan tepung gandum. Gaul sebati.
4. Kukus selama 15-20 minit.

Sebenarnya gambar di atas (loyang  dan gambar 1) warnanya coklat cerah sebab umie lebihkan tepung
Gambar 2  umie lebihkan pisang, jadi warnanya lebih gelap.  Jadi resepi di atas tu kira ok.Untuk mudah, anggaran adunan seperti memasak cekodok pisang.Apa-apa pun jadi tetap jadi cuma rasanya sedikit berbeza.

Selamat Mencuba.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...