Tuesday, December 25, 2012

Talam Cendol




Resepi ni saya ambil dari yatiememories . Jom kita kongsi sama-sama yer. Pertama kali buat
terus menjadi tapi saya kurangkan sedikit kepekatan santan sebab saya tak suka terlalu lemak. Tapi maaf yer gambarnya tak berapa cantik. Tapi rasanya memang sedap , siap boleh   
bagi kawan-kawan. Semua kawan puji sedap dan tanya " order dari mana....?" Tersenyum saya mendengar pertanyaan kawan-kawan.




Lapisan bawah
Bahan A
  • 200 gm tepung beras*
  • 250 ml santan pekat* (saya guna 200ml santan 50ml air jer)
  • 450 ml air*
  • 1 s/b tepung jagung*
  • 150 gm gula caster
  • 1 s/k garam
Bahan B
  • 200 gm cendol @ 1 paket kecil-tapiskan,ambil cendolnya je
Cara-Caranya:-
  1. Satukan bahan bertanda (*) dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A
  2. Masak bahan A sehingga naik wap (jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
  3. Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
  4. Masukkan kedalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik
  5. Kukus selama 25 minit
  6. Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu
Lapisan Atas
Bahan A

  • 300 gm gula merah
  • 50 gm gula castor
  • 500 ml air
  • 2 helai daun pandan
Bahan B
  • 150 gm tepung gandum
  • 1 s/b tpng jagung-saya tambah
  • 3 biji telur
  • 250 ml santan pekat (saya guna 100ml santan 150ml air)
  • 1/2 s/k garam
Cara-caranya:-
  1. Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar
  2. Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati
  3. Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan kedalam periuk
  4. Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja)
  5. Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit



0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...