Tuesday, December 25, 2012

Talam Cendol




Resepi ni saya ambil dari yatiememories . Jom kita kongsi sama-sama yer. Pertama kali buat
terus menjadi tapi saya kurangkan sedikit kepekatan santan sebab saya tak suka terlalu lemak. Tapi maaf yer gambarnya tak berapa cantik. Tapi rasanya memang sedap , siap boleh   
bagi kawan-kawan. Semua kawan puji sedap dan tanya " order dari mana....?" Tersenyum saya mendengar pertanyaan kawan-kawan.




Lapisan bawah
Bahan A
  • 200 gm tepung beras*
  • 250 ml santan pekat* (saya guna 200ml santan 50ml air jer)
  • 450 ml air*
  • 1 s/b tepung jagung*
  • 150 gm gula caster
  • 1 s/k garam
Bahan B
  • 200 gm cendol @ 1 paket kecil-tapiskan,ambil cendolnya je
Cara-Caranya:-
  1. Satukan bahan bertanda (*) dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A
  2. Masak bahan A sehingga naik wap (jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
  3. Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
  4. Masukkan kedalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik
  5. Kukus selama 25 minit
  6. Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu
Lapisan Atas
Bahan A

  • 300 gm gula merah
  • 50 gm gula castor
  • 500 ml air
  • 2 helai daun pandan
Bahan B
  • 150 gm tepung gandum
  • 1 s/b tpng jagung-saya tambah
  • 3 biji telur
  • 250 ml santan pekat (saya guna 100ml santan 150ml air)
  • 1/2 s/k garam
Cara-caranya:-
  1. Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar
  2. Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati
  3. Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan kedalam periuk
  4. Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja)
  5. Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit



Monday, December 24, 2012

Baju Kurung



Assalamualaikum semua.

Baju kurung ini , saya jahit sendiri, kainnya pemberian kawan-kawan sempena pertukaran saya ke tempat kerja baru..Terima kasih banyak2 kepada sahabat ku , Kalian sentiasa dalam kenangan.

Sunday, December 23, 2012

Ikan Siakap Masak Masam Manis




Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap.
3 biji bawang merah.
1 ulas bawang putih.
½ inci halia (dihiris)
3 sudu makan sos tomato.
2 sudu makan sos cili.
1 biji ili merah (saya guna cili padi)
Daun sup dan daun ketumbar (saya gantikan bunga kubis, kcg buncis dan carrot)
1/2cawan air.
½ biji tomato
Minyak
Garam
Kunyit.


Cara-cara :

1.       Ikan di lumur dengan garam dan kunyit.
2.       Goreng ikan hingga garing dan ketepikan.
3.       Tumis bawang merah, bawang putih, halia
4.       Masukkan sos tomato, sos cili dan air.
5.       Kemudian masukkan lobak merah,kacang buncis, cili padi dan bunga kubis.
6.       Masak hingga pekat dan tuang di atas ikan siakap.
8.       Hidangkan.



Sunday, December 16, 2012

Ayam Panggang Madu


Roti Jala



Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
2 cawan air.
1 biji telur.
Sedikit pewarna kuning.

Cara-cara :

1. Campurkan tepung gandum dan air. kacau sebati, lebih mudah gunakan blender
2. Masukkan telur dan kacau  lagi.
3. Masak roti jala menggunakan kuali leper dengan menggunakan acuannya


Selamat Mencuba.







Ikan Masak Masam Manis


Saya gunakan resepi dari buka 1 Hari 1 Resepi tapi saya ubahsuai mengikut citarasa dan selera sendiri. 

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap.
3 biji bawang merah.
1 ulas bawang putih.
½ inci halia (dihiris)
3 sudu makan sos tomato.
2 sudu makan sos cili.
1 biji ili merah (saya guna cili padi)
Daun sup dan daun ketumbar (saya gantikan bunga kubis, kcg buncis dan carrot)
1/2cawan air.
½ biji tomato
Minyak
Garam
Kunyit.


Cara-cara :

1.       Ikan di lumur dengan garam dan kunyit.
2.       Goreng ikan hingga garing dan ketepikan.
3.       Tumis bawang merah, bawang putih, halia
4.       Masukkan sos tomato, sos cili dan air.
5.       Kemudian masukkan lobak merah,kacang buncis, cili padi dan bunga kubis.
6.       Masak hingga pekat dan tuang di atas ikan siakap.
8.       Hidangkan.


Saturday, December 15, 2012

Talam Suji



I get this recipe from myresipi.com....i try this for the first time and i can make it.i'm so happy...
Thanks  a lot to the owner of the recipe. My children really like it..thank you so much..

Bahan-bahan :

Lapisan bawah:
1 1/2 cawan tepung suji.
4 cawan santan pekat.
¾ cawan gula (saya guna ½ cwn je)
Sedikit garam dan pewarna kuning.

Lapisan atas :

4 cawan santan pekat (saya guna  kurang pekat)
2 sudu besar tepung kastard
1 cawan tepung gandum.
3 sudu besar gula.
1 cawan gula merah.

Cara-cara :

1.       Sediakan periuk pengukus dengan mendidihkan air
2.       Sementara menunggu air periuk pengukus mendidih masukkan semua bahan lapisan bawah  dalam periuk. Kacau rata dengan api perlahan hingga pekat.
3.       Masukkan bahan yang telah pekat ke dalam loyang pengukus dan kukus selama 20 minit.
4.       Masukkan bahan lapisan atas dan buat seperti langkah 1 - 3
       Apabla telah masak, biarkan sejuk, potong dan hidangkan






Wednesday, December 12, 2012

Learn To Cook For Free

Have you ever wondered where you should go and learn to cook for free. Money is always the issue when its come to cooking class. There are websites that you can learn how to cook through provided recipe. Free cooking websites are all over the places. There are number of websites or blogs that provide free recipe for you.No matter what your level of cooking  Let me share with you. Thanks to the owner of the websites and blogs.

www.myresepi.com
www.yatiememories.blogspot.com
www.tiffinbiru.com





Sunday, December 2, 2012

Kuih Talam




Bahan-bahan :

Lapisan Bawah :
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula merah.
5 cawan air.(umie guna 4.5 jer)
2 sb tepung ubi.

Lapisan Atas :

1 cawan tepung beras.
1 cawan santan pekat,
2 cawan air


Cara-cara :

1. Masakkan gula merah + air hingga hancur, tapis dan biar sejuk

2. Campuran tepung gandum dan tepung ubi, kacau rata dan tapis.

3. Kacau di atas dapur hingga agak pekat .Sementara tu panaskan didihkan air dalam
    periuk pengukus.

4. Sapukan loyang dengan minyak. Masukan adunan dan kukus selama  15 minit.

5.Setelah masak lapisan. masukkan adunan lapisan atas.

Selamat Mencuba



Hebatnya Seorang Wanita


Lihatlah kehebatan seorang wanita!!!


*seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali,

*seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang lelaki soleh,

*seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat,

*dua rakaat solat daripada wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat wanita yang tidak hamil,

*wanita yang memberi minuman s*** ***a kepada anaknya akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik s*** yang diberikannya.

*wanita yang melayan suaminya yang pulang dari kerja ke rumah dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

*wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

*wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

*wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjihad ke jalan Allah dan menjaga adab rumahtangga akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

*wanita yang tidak cukup tidurnya pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...