Friday, November 30, 2012

Ayam Panggang Madu




Bahan-bahannya :

2 ketul besar ayam
5 ulas bawang  merah
1 biji bawang besar
1 inci halia
3 ulas bawang putih
Kunyit
Garam.
Madu.
Kicap

Cara-cara :

1. Kisar atau tumbuk bawang merah, bawang besar, bawang putih dan halia hingga lumat bersama sedikit 
    garam..
2. Masukkan kunyit, madu dan kicap.
3. Lumurkan pada ayam.
4. Perap sekurang-kurangnya sejam.
5. Panggang sehingga masak.
6. Sedia untuk di makan, enak  di makan begitu sahaja.


Selamat Mencuba.












Wednesday, November 28, 2012

Bebola Keledek





Bebola keledek


Resepi ni umie ambil dari buku Chef Hanieliza nanti umie bagi yer....sambungan..

Ok ini respinya yang sama dengan kuih keria cuma umie ubahsuai bentuknya ..anak2 suka makan,

kalau bentuk kuih keria yang biasa tu ..anak-anak tak sentuh pun...katanya ini bukan kuih donut




Bahan-bahannya :

500 gram keledek
1 cawan tepung gandum
Garam secukup rasa.
1 cawan gula
1/2 cawan air.
Minyak untuk menggoreng.

Cara-cara :

1. Buang kulit dan rebus keledek bersama garam secukup rasa hingga empuk.

2. Toskan dan lecek keledek semasa masih panans.

3. Gaulkan tepung gandum hingga sebati.

4. Bentukkan menjadi bebola goreng hingga kekuningan dan angkat.

5. Untuk salutan gula, masak gula dan air hingga hancur dan pekat.

6. Tutup api dan masukkan bebola keledek.

7. Sedia untuk dihidang.

Selamat Mencuba

Ikan Bawal Masak Masam Manis






Saturday, November 17, 2012

SAMOSA



Bahan- bahan :

4 biji kentang (Potong dadu kecil dan rebus)
2 sudu serbuk kari
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih.
Kulit Popia

Cara-cara.
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan putih .
2. Masukkan serbuk kari, masak hingga wangi.
3. Masukkan kentang yang telah di rebus, gaul sebati, hingga agak kering, angkat sejukkan.
4. Masukkan inti yang telah sejuk ke dalam kulit popia, bentukkan segi tiga atau empat segi.
5. Goreng dengan minyak yang sederhana. Sedia untuk di hidang

   SELAMAT MENCUBA. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...