Tuesday, August 28, 2012

Resepi Rempah Kari





Rempah Kari Daging/Ayam

Bahan-bahan:
5 camca besar biji ketumbar
1 camca teh jintan manis
1/2 camca teh jintan putih
1 batang kayu manis.
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
10 tangkai cili kering
3/4 serbuk kunyit.

Cara-cara.

  • Cuci semua bahan kecuali serbuk kunyit ,jemur hingga kering.
  • Goreng tanpa minyak hingga wangi,kisar hingga halus. 
  • Tambahkan serbuk kunyit, gaul rata dan simpan dalam bekas kedap udara.

REMPAH KARI IKAN.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
5 camca besar ketumbar biji
1 camca teh jintan manis@kasar
1/2 camca teh jintan putih@halus
1/2 camca teh lada hitam
15 tangkai cili kering
3/4 camca teh serbuk kunyit

CARA MEMBUATNYA :-)
  • Cuci semua rempah2 diatas kecuali serbuk kunyit. Jemur hingga kering, goreng tanpa minyak hingga harum. Kemudian kisar halus. Tambah serbuk kunyit dan gaul rata. Simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian..

Di Petik dari  Dapur Tanpa Sempadan

Monday, August 6, 2012

Tat Nenas






Tat nenas adalah antara biskut raya yang akan umie sediakan saban tahun.. antara sebabnya ..anak2 suka sangat makan nat nenas ni ,resepinya pulak senang sangat ,..resepi ni umie ambil dari majalah SAJI... Memang mudah dan insyaallah menjadi....

Bahan-bahan :

 200 gram tepung gandum
100 gram tepung kastard
100 gram tepung jagung
100 gram gula aising.
250 gran butter cup.
Jem nenas.

Cara-cara :

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard sedikit demi sedikit, gaul sebati dan menjadi ]   doh yang lembut.
3. Gunakan acuan tat nenas, masukkan inti jem nenas dan bakar pada suhu 180 darjah selama lebih kurang  
    10 -15 mint.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...