Sunday, June 10, 2012

Sulam Riben




Kebetulan cuti adalah sedikit untuk buat sulaman riben..dah lama tak buat..dah tak semahir dulu...Seronok dapat buat sulaman ..rujukan saya di sini 

Piza





Friday, June 8, 2012

Kek



Kek ni bukannya buat sendiri tapi 'buat' di kedai jer...sebab tak berapa mahir buat kek ni.

Kari Ayam



  • Ayam separuh di potong.
  • 3 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih.*
  • 3 sudu rempah kari daging.
  • 1 tangkai daun kari.*
  • 2 batang kulit kayu manis.*
  • 3 biji bunga lawang.*
  • 3 biji buah pelaga.*
  • 1 inci halia.*
  • 3 biji bunga cengkih.*
  • sedikit kerisik.
  • 3 biji kentang.
  • 1 cawan santan .
  • Sedikit air asam jawa
Cara-cara.
  1. Tumis bahan * hingga garing.
  2. Masukkan pes kari daging dan kerisik,biar hingga wangi.
  3. Tambahkan sedikit air masukkan kentang yang telah di potong, biar hingga agak empuk dan agak kering.
  4. Masukkan ayam , gaul rata biar sebentar hingga masak.
  5. Masukkan santan dan biar hingga kentang empuk,
  6. Masukkan air asam jawa, biar sebentar dan angkat.

Pajeri Nenas

Bahan-bahannya :

3 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 batang kulit kayu manis *
3 kuntum bunga lawang.*
3 kuntum bunga cengkih.*
3 biji buah pelaga *
3 sudu rempah kari.
2 sudu kerisik.
2 cawan santan pekat
1/2 biji nenas, di potong dan celur

1. Tumis bahan * hingga garing.
2. Masukkan pes rempah kari dan kerisik, biar masak hingga wangi dan pecah minyak.
3. Masukkan nenas selama 5 minit.
4. Masukkan santan,  masak sebentar hingga menjadi pekat.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...